Asukkaille

Vessanpönttö vuotaa? Uunista paloi lamppu?

Pikaopas vuokralaiselle eli usein kysytyt kysymykset

Olet valinnut kodiksesi Suhola-yhtiöiden vuokra-asunnon – toivottavasti viihdyt asuintalossasi ja kodissasi! Vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä annoimme sinulle asukaskansion, josta löydät paljon tietoa koskien mm. asuintalosi yleisiä ohjeita ja asunnon kunnossapitoa.

Kokosimme tähän pikaoppaan, josta löydät nopeasti vuokra-asumiseen liittyviä yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia. Jos et löydä vastausta tästä, tutustu saamaasi asukaskansioon. Jos sekään ei tarjoa vastausta, voit aina olla yhteydessä meihin!

Vuokra-asunnot Kouvola | Suhola-yhtiöt
Vessanpönttö vuotaa tai keittiön/kylpyhuoneen hana tiputtelee, mitä minun tulee tehdä?

Ota mahdollisimman pian yhteyttä talosi huoltoyhtiöön, jonka yhteystiedot löydät talosi ilmoitustaululta tai saamastasi asukaskansiosta. On tärkeää, että vuoto korjataan pian. Vuodot lisäävät vedenkulutusta yllättävän paljon, ja ne voivat vaikuttaa vesimaksuun.

Asunnossani ei ole palovaroitinta. Saanko sen vuokranantajalta?

Palovaroittimien hankinta kuuluu asukkaalle. Sait meiltä muuttaessasi lahjaksi yhden palovaroittimen. Jos haluat laittaa palovaroittimen jokaiseen huoneeseen, niitä voi ostaa tavarataloista. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliötä kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin, eli esim. 65 neliön asunnossa on oltava kaksi palovaroitinta. Edullisimmillaan palovaroittimet maksavat vain noin 10 euroa.

Kuinka usein palovaroittimen paristo pitää vaihtaa?

Asunnossasi voi olla tavallinen palovaroitin tai verkkovirtaan kytketty palovaroitin. Tavallisen palovaroittimen paristot tulee Pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan vaihtaa kerran vuodessa. Jos palovaroitin on kytketty verkkovirtaan, siinä voi mallista riippuen olla vaihdettava varmennusparisto. Jos mallissa ei ole vaihdettavaa paristoa, koko varoitin tulee vaihtaa. Tarkemmat ohjeet eri palovaroitinmallien testauksesta ja huollosta löydät asukaskansiosta, jonka sait muuttaessasi asuntoon. Toiminta on testattava kerran viikossa tai kerran kuussa, mallista riippuen. Tarvittaessa saat apua huoltomieheltä.

Uunista/liesituulettimesta paloi lamppu. Mistä saan uuden?

Lamppuja löydät tavarataloista ja sähkötarvikeliikkeistä. Uunilamppuja on vain yhtä mallia, joten et voi erehtyä ostoksilla! Liesituulettimen lamppuja voi olla erilaisia. Kannattaa ottaa palanut lamppu mukaan ja ostaa samanlainen. Tarvittaessa saat neuvoja myyjältä ja apua vaihtoon huoltomieheltä. Sekä uunin että liesituulettimen lamput maksavat vain muutamia euroja.

Mikä on asunnon sopiva lämpötila?

Asunnon sopiva lämpötila on n. 21 astetta. Makuuhuoneessa voi olla viileämpää, noin 18-19 astetta – silloin unikin tulee paremmin. Asunnon lämpötila mitataan huoneen keskeltä. Jos asuntosi lämpötila poikkeaa huomattavasti suosituksista, ota yhteyttä.

Voinko säätää termostaatteja itse?

Pattereiden termostaatit pitävät huoneiston lämpötilan tasaisena automaattisesti. Lämpötilaa voi säätää patterin säätönupilla, mutta suosittelemme ensin odottamaan automaattista tasausta muutaman päivän ajan silloin, kun ulkolämpötila vaihtuu olennaisesti.

Mistä löydän taloni huoltoyhtiön yhteystiedot?

Talosi huoltoyhtiön tiedot löydät talosi ilmoitustaululta tai asukaskansiosta, jonka sait muuttaessasi asuntoon.

Kuka on taloni isännöitsijä?

Osassa vuokrakohteistamme toimimme itse isännöitsijänä. Joidenkin vuokrakohteidemme isännöinnin olemme ulkoistaneet toiselle yhtiölle. Jos sinulla on asiaa isännöitsijälle, voit ottaa yhteyttä meihin puhelimitse, sähköpostitse, yhteydenottolomakkeella, tai tulemalla käymään paikan päällä toimistollamme Kotkassa. Yhteystietomme löydät täältä.

Keneltä voin varata saunavuoron tai autopaikan?

Voit varata saunavuoron tai autopaikan suoraan meiltä puhelimitse, sähköpostitse, yhteydenottolomakkeella tai tulemalla käymään paikan päällä toimistollamme Kotkassa. Yhteystietomme löydät täältä.

Milloin voin käyttää talon yhteistä tilaa ja kuntoilutilaa?

Talon mahdollinen yhteinen tila ja kuntoilutila ovat käytössä vapaasti joka päivä. Tarkemmat ohjeet tilojen käytöstä ja käyttöajoista löydät kyseisistä tiloista.

 

Olen muuttamassa, milloin minun pitää irtisanoa asunto?

Irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana olet tehnyt irtisanomisilmoituksen. Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Esimerkiksi jos muutat heinäkuun alussa, irtisanominen tulisi tehdä toukokuun aikana.

Saako asunnoissa tai yleisissä tiloissa tupakoida?

Tupakointi on kielletty kaikissa Suhola-yhtiöiden asunnoissa sekä kiinteistön yleisissä tiloissa. Tupakointikielto koskee myös kotiin tulevia vieraita, joten huolehdithan, että vieraasi ovat myös tietoisia tupakointikiellosta ja noudattavat sitä. Kielto koskee myös sähkötupakan käyttöä. Sääntöjen rikkominen voi johtaa toimenpiteisiin.